top of page

Kronos/Saturnus in actie, de affaire Vermeend

In mijn vorige blog ben ik uitgebreid ingegaan op de betekenis van Kronos/Saturnus. In dit blog een voorbeeld van een mogelijk effect als deze planeet langs komt bij andere planeten in de horoscoop.

Een geboortehoroscoop is een soort ‘bevroren’ beeld van de hemel op het moment van geboorte. De planeten staan daarin allemaal op een vaste plaats. Dit stelt de astroloog in staat uitspraken te doen over de aard van je bedrijf en zo. De planeten blijven natuurlijk wel gewoon hun rondjes lopen door de zodiak, en dus ook door een horoscoop. Er zijn dus momenten waarop planeet A in zijn omgang door de zodiak arriveert op planeet B in je geboortehoroscoop. De bewegende planeet noemen we in astrologische vaktermen een ‘transit’.

De affaire Vermeend

Oud-minister en ict-ondernemer Willem Vermeend verzamelde na zijn politieke carrière een veelheid aan functies en schreef een groot aantal boeken over uiteenlopende onderwerpen.

Vermeend kwam in opspraak naar aanleiding van het optreden van “cyberexpert” Rian van Rijbroek in het programma Nieuwsuur. Ze schreven samen het boek De wereld van cybersecurity en cybercrime dat eind 2017 bij uitgeverij Einsteinbooks uitkwam. Van Rijbroek verkondigde tal van onwaarheden in het nieuwsprogramma die later door de gehaktmolen werden gehaald. Van Rijbroek claimt tientallen jaren actief te zijn in de hackerswereld en voor verschillende geheime diensten te hebben gewerkt. Uitgever Einstein Books meldde dat Van Rijbroek binnen de cybersecurity-wereld bekend staat als ‘Wonder woman’ en als schuilberoep fotomodel was. Zowel cybersecurity-experts als techjournalisten bleken echter nog nooit van haar te hebben gehoord.

Van Rijbroek is een goede bekende van Vermeend. Ze treden geregeld samen op als duo en presenteren zichzelf als technologie- en cyberexperts. Kort na de uitzending bij Nieuwsuur bleek dat het boek De wereld van cybersecurity en cybercrime vol plagiaat staat. De NOS meldde dat het werk meerdere passages bevat die zonder bronvermelding één-op-één gekopieerd zijn uit andere publicaties.

Uitgever Einsteinbooks — een uitgever die wordt bestuurd door Vermeends' dochter Simone — liet het boek vervolgens onmiddellijk uit te schappen halen.

Geen geboortetijd

Vermeends horoscoop (hierboven) is berekend voor middernacht (Greenwich tijd), er is (mij) geen geboortetijd bekend. Door die ontbrekende geboortetijd zijn er een aantal dingen die we niet weten over zijn horoscoop. We weten niet wat zijn ascendantteken is, en daardoor weten we niet in welke huizen van de horoscoop zijn planeten terecht komen. Op zich is dat allemaal tamelijk vitale informatie voor goede horoscoopduiding, maar in dit geval is de locatie van de planeten in de tekens van de zodiak informatief genoeg.

In de afbeelding heb ik de horoscoop van Vermeend in het midden gezet, en daaromheen het moment van verschijnen van de Volkskrant waarin een artikel over de affaire verscheen.

Saturnus transit over Mercurius van Vermeend

Voor astrologen is in één oogopslag te zien waarom Vermeend nu onder vuur ligt, en ook op welk onderwerp. We zien dat Saturnus in zijn loop door de zodiak gearriveerd is op de planeet Mercurius in zijn geboortehoroscoop.

Mercurius is van oudsher de planeet die te maken heeft met… schrijven, publiceren, communiceren, studies en cursussen en de handel. Informatietechnologie, ICT zijn speelterreinen waar Mercurius zich heel prettig voelt. En zoals in het vorige blog duidelijk werd, is Saturnus de planeet die dingen vergeet, niet in de gaten heeft of negeert ('Oeps, vergeten bronnen te vermelden.').

Nu Saturnus over de Mercurius van Vermeend loopt komen dat soort zaken aan het licht. En dan is Saturnus soms een 'harde'. Hij roept ter verantwoording, hij stelt aan de kaak, en vaak met vervelende en mogelijk nare bijkomstigheden. In dit geval, Vermeend moet het boek uit de schappen halen, en-of voorzien van bronnen. Dat kost geld.

Maar wat nog meer speelt is dat zijn naam nu besmet is, imagoschade. Ook een van die nare Saturnuseffecten (oneer, demotie).

De media benadrukken dat de strategie van Vermeends vele boeken eigenlijk steeds gericht is op zich zakelijk ‘in the picture’ spelen door (veel) te publiceren zodat hij voor lezingen en dergelijke uitgenodigd wordt. Zijn deskundigheid op ICT wordt in twijfel getrokken. Hij komt een beetje naar voren als een handige en gewiekste zakenman.

Saturnus stelt dat aan de kaak (als hij een planeet transiteert) zoals dit voorbeeld laat zien,

Want, naast alle onhebbelijkheden van deze planeet, zijn kwaliteitseisen, deskundigheid en oprechtheid (what you see is what you get) zijn betere eigenschappen.

Als je daar niet aan voldoet dan zorgt Saturnus dat het voor het voetlicht komt.

Ben je een persoon van aanzien, dat krijg je affaires zoals deze van Vermeend.

Wil je hier meer van weten? Kom op cursus (start op 10 maart in Overlangel).

Wil je weten hoe Kronos/Saturnus in jouw horoscoop werkzaam is? Kom op consult.


Uitgelichte berichten
Er zijn nog geen gepubliceerde posts in deze taal
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page